Op zoek naar een volgende trektocht kom ik op de pagina van https://hikingadvisor.be/ervaringstochten een leuke mogelijkheid tegen. Deze keer niet alleen op pad maar met een groep onbekenden. Ik hoop dat ik fysiek sterk genoeg ben om het tempo van een groep te volgen.

Het zwarte woud situeert zich ten oosten van de Rijn, de bekenste stad is Freiburg,in de zomer heerst hier een microklimaat vandaar de vele wijngaarden op de flanken aan de Rijn. In de winter kan het hier koud zijn vandaar de sneeuw die nog laat in de lente blijft liggen. Stevige bivaktocht in het zwarte woud, we overnachten op campings, we wandelen naar de hoogste toppen, Belchen de meest alpiene, de Herzogenhorn, mooi uitzicht en de hoogste de Feldberg.

Hiking Adviser

De week voor ik vertrek houd ik de wisselvallige en wispelturige weersvoorspellingen in het oog en besluit toch maar voor een tent te kiezen ipv de tarp. Ik haal mijn jack wolfskin 2p tent, die 25 jaar geleden goed dienst heeft gedaan, van de zolder en begin alles in mijn rugzak te puzzelen. Met de tent en de extra warme kledij die ik mee wil, blijkt mijn rugzak van 40l enkele liters te kort te komen. Op zolder ligt nog een 75l rugzak van Heidi die dan maar dienst moet doen. Alles in de rugzak kom ik op 14kg zonder eten en drinken. Ruim onder de 20% van mijn lichaamsgewicht, maar zeker zwaar genoeg.


 • Zwarte woud 04-10-2021
  Maandagochtend vroeg vertrokken naar het zwarte woud, zodat ik na de middag nog een wandeling kan maken naar de watervallen van Todtnau. Ik vertrek bergafwaarts de vallei in door Muggenbrun tot Aftersteg. Daar is de toegangsweg naar de watervallen. Een steil pad met trapjes gaat langs de watervallen omhoog en […]
 • Zwarte woud 05-10-2021
  Vanuit de camping stappen we in de mist via verschillende almwegen naar de Ruttener Höhe, verder naar het berghotel Wiendener Eck en verder naar de Krinne waar de steilere weg naar de top van de Belchen begint 1414m. Onderweg klaart het iets op krijgen we de eerste uitzichten te zien. Op […]
 • Zwarte woud 06-10-2021
  Het heeft ’s nachts veel geregend, dus moeten tenten nat in de rugzak. Na het ontbijt vertrekken we een stukje langs de weg tot aan een steil pad dat ons naar een weg, die hoog op de flank loopt, leidt. We passeren de  gehuchten Utzenfeld en Geschwend, daar dalen we […]
 • Zwarte woud 07-10-2021
  Na te hebben genoten van een uitgebreid ontbijt dalen we af naar het Hebelhof. Hier stijgen we naar een pad boven de Feldsee, een rond bergmeer. Een mooi pad met hier en daar loopplanken brengt ons op een almweg die ons naar de Baldwegerhütte brengt. Hier klimmen we verder naar […]